In koffie met kardemom draait het om de christelijke broers Salie en Jamil Safi, hun echtgenotes, de zussen Merjam en Roza.

Het boek is als volgt opgebouwd:
-Wie is wie?;
-Het volk uit Basra (1900-1950);
-Het volk uit Ninivé (1950-1960);
-Bagdad in het hart (1960-1970);
-De lage landen (1985-2003);
-verklarende woordenlijst;
-belangrijke data.

Allereerst wil zeggen dat het boek een prachtige cover heeft. Te zien is een vrouw met rode kleding die opzij kijkt. Op de achtergrond wat kleurrijke patronen waarschijnlijk behang. Het boek is meeslepend geschreven. Ergens doet het boek me op sommige momenten denken aan de meiden van Riaad. Vanaf de eerste paar zinnen zit je meteen in het verhaal. De hoofdpersonen zijn erg uitgewerkt, best knap werk eigenlijk met zoveel hoofdpersonen is het best moeilijk om de personages goed uit te werken. Je ziet een overduidelijke man-vrouw rolpatroon in het boek. Dat is gebruikelijk in Irak. De mannen gaan aan het werk en de vrouwen doen het huishouden. In het verhaal zien we dat het Britse mandaat het regie overneemt over Irak. Ook zien we dat er veranderingen plaats vinden in de familie. Het is een diepgaand verhaal. Ook zijn de emoties echt op de juiste plek uitgewerkt. Het verhaal speelt zich af in diverse tijden in de periode 1900-1950 dan van 1950-1960. Vervolgens blijven er nog twee tijden over de periode 1960-1970 en tot slot 1985-2003. Zo handig dat er een verklarende woordenlijst in het boekje is opgenomen. Dit is echt een prachtige familieroman dat lekker wegleest, meeslepend en boeiend is geschreven. Met heel veel plezier heb ik dit prachtige boek verslonden. Zeker een aanrader voor iedereen.

Ghada Sukkar is civiel ingenieur en werkte als landenmanager voor Irak bij de christelijke hulpverleningsorganisatie Dorcas. Ghada werkt momenteel op de hoofdkantoor van Dorcas Nederland op het gebied van strategische relaties.

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *